Det er en større videnskab at sætte et lydanlæg op i firmaets konferencerum eller i hjemmets rolige rammer, når du ikke er tilfreds med den skrattende lyd fra højttalerne i konferencerummet eller det gamle stereoanlæg. Faktisk skal en række teknologier i spil for at få ordentligt styr på lyden, og hvor højttalerne selvfølgelig er vigtige, så er det, der kaldes forstærkere, altså også. Læs om dem lige her.
Forstærkere er centrale for den gode lyd
Kort fortalt er forstærkere en enhed, du forbinder med din afspilningsenhed og din højttaler. Det er forstærkerens job at sørge for, at signalet – altså lyden – fra afspilningsenheder forstærkes, så lyden, der kommer ud af højttaleren, faktisk gør brug af højttalerens kapacitet. Men nu er der også et væld af andre teknologier, som spiller sammen med såvel afspilningsenhed som højttaler og forstærker.
En effektforstærker skal forbindes med en forforstærker
Den mest simple form for forstærker kaldes en effektforstærker, der udfører selve kernefunktionen ift. at forstærke signalet fra afspilningsenheden, før den sendes videre til højttalerne. Disse giver dig ikke så meget mulighed for at ændre noget på lyden mellem de to enheder, som den er forbundet til. Derfor skal du altid bruge den sammen med en forforstærker eller med en integreret forstærker.
Kontakt en forhandler, hvis du er i tvivl
Forforstærkeren giver dig mulighed for at lege lidt med lydens styrke og måske også for at foretage tonekontrol. Lyder det ikke som for meget for dig at investere i såvel forstærker som forforstærker, så kan du til formålet måske nøjes med en integreret forstærker, der faktisk har begge enheder i sig.
Generelt er det godt at tage fat i en forhandler, hvis du er i tvivl om, hvilket lydudstyr du skal have fat i til din opsætning, og hvordan du kan se, hvilket udstyr er kompatibelt, for det kan være svært.